Publicaties

Nu Het Nog Kan

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet.
Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit.
Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en voor het leven.
Lees, leer en rebelleer. 
Nu het nog kan.

Nu het nog kan is hét boek voor iedereen die zich zorgen maakt over de klimaatcrisis. Juist nu. Met meer dan dertig bijdragen van schrijvers, wetenschappers en deskundigen als Generaal Tom Middendorp, Jan Terlouw, David Van Reybrouck, Marjan Minnesma, Jelmer Mommers, Kate Raworth, Mitchell Esajas, Tim Fransen, Vandana Shiva en rebellen van Extinction Rebellion. 

Nu het nog kan is zonder winstoogmerk uitgegeven door De Bezige Bij.
Steun je lokale gemeenschap en bestel Nu Het Nog Kan bij je plaatselijke boekhandel (ook online!).

De rebelse held

De rebelse held is een bundeling brieven die Eva schreef aan de excentrieke, bijna vergeten uitvinder, architect, futuroloog en rebelse denker Richard Buckminster Fuller – ook wel ‘de Leonardo Da Vinci van de twintigste eeuw’ genoemd. Meer dan een halve eeuw geleden bedacht hij oplossingen voor de problemen van nu. Hij ontwierp vliegende auto’s, zelfvoorzienende huizen en een video-encyclopedie die iedereen ter wereld kon raadplegen én gebruiken om mee te beslissen over de wereldpolitiek. Als een van de eersten waarschuwde hij dat onbeperkte groei op een beperkte planeet onmogelijk is.

Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva Rovers in haar brieven merkwaardige historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën. De rebelse held is een hartstochtelijke oproep om naar de wereld te kijken zoals Buckminster Fuller deed: we zijn allemaal astronauten op een het prachtige, maar kwetsbare Ruimteschip Aarde.

Lees hier de voorpublicatie. Beluister het interview bij Nieuwsweekend.
Bestel De rebelse held.

Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen

In een wereld waarin we slechts een tweet verwijderd lijken van een kernoorlog, waarin social media meer afstand dan begrip kweken, politici meer naar bedrijven luisteren dan naar burgers, een wereld die bedreigd wordt door vervuiling en overbevolking… in zo’n wereld is het soms lastig om niet moedeloos te worden. In Practivisme bindt Eva Rovers de strijd aan met de verlammende machteloosheid die iedereen kent. Daarvoor gaat zij te rade bij filosofen, opstandige bejaarden, smartphone-demonstranten en vele anderen. Het resultaat is dit heldere, hoopgevende en praktische handboek voor huiskameractivisten: onmisbaar voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar nooit precies wist hoe. Lees, en vind de rebel in jezelf.
Op de site van Athenaeum Boekhandel is een voorpublicatie te lezen.

 


Ik kom in opstand, dus wij zijn

Ondanks het enorme bereik van sociale media, slagen hashtag-revoluties zoals de Arabische Lente en Occupy er niet in om structurele veranderingen te bewerkstelligen. Ons geloof in de kracht van sociale media laat mensen vergeten dat een groot netwerk niet hetzelfde is als een hecht netwerk. Geinspireerd door Albert Camus' De mens in opstand roept Eva Rovers op tot verzet buiten onze digitale én ideologische comfortzones. Echt verzet.
In NRC Handelsblad verscheen een voorpublicatie; deze is hier te lezen.
'Gloedvol pleidooi voor onafhankelijk denken', de Volkskrant
'Een kleine kopstoot met de juiste vragen', De Morgen
Bestellen      Eva over opstand op YouTube

Donker in het licht

Wat bezielt cabaretiers? Bunker Theaterzaken vroeg Eva een boek te schrijven ter gelegenheid van het jubileum van het Leids Cabaret Festival: dat hoefde geen opsomming te worden van veertig jaar winnaars en verliezers, maar liever iets persoonlijkers. Daarom voerde zij lange gesprekken met Daniël Arends, Tim Fransen, Wim Helsen, Marc-Marie Huijbregts, Sara Kroos, André Manuel, Hans Sibbel, Sanne Wallis de Vries en Micha Wertheim over hun manier van werken, om zo te proberen iets bloot te leggen van de ziel van deze cabaretiers.
Donker in het licht is te bestellen via Bunker Theaterzaken.
Beluister hier het interview van Eva bij Volgspot, NPO radio 5.

Sammeln fur die Ewigkeit

In oktober 2016 verscheen bij Athena Verlag de Duitse vertaling van De eeuwigheid verzameld, Sammeln fur die Ewigkeit. Helene Kröller-Müller: die bedeutendste Van Gogh Sammlerin der Welt: de biografie van de Duitse vrouw die Nederland de grootste particuliere verzameling werken van Vincent van Gogh naliet en één van de eerste musea voor moderne kunst oprichtte. De anti-Duitse sentimenten die de Eerste Wereldoorlog in Nederland liet opleven, zorgden ervoor dat Helene Kröller-Müller zich weer bewust werd van haar Duitse wortels. Daarom wilde zij met haar verzameling 'een beetje Duitse trots in Nederland planten' en laten zien dat niet alle Duitsers barbaren waren.
 

Goethe voor de meute

Na zijn dood is Boudewijn Büch (1948-2002) bij velen bekend geworden als fantast en bedrieger, anderen herinneren hem als dodo-fanaat of de man met de witte handschoentjes. Geheel vergeten lijkt de revolutionaire manier waarop Büch televisie maakte. Hij gebruikte het medium om, tegen de tijdgeest in, kunst en cultuur populair te maken. Iets wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen.
Deze bibliofiele uitgave werd door Nop Maas gezet uit de Spectrum en in 150 exemplaren gedrukt (www.hofvanjan.nl).
Inclusief uitvouwbare kleurenfoto van Boudewijn Büch als Goethe door Rob Becker.

Rond de wereld in 160 eilanden

Volgens boekenkastreiziger Büch waren eilanden er niet om op rond te lopen, maar om over te lezen en naar te verlangen. In zijn verhalen gaat hij op zoek naar het eenzame eilandgevoel en naar de laatste overblijfselen van de dodo. Hij beschrijft zijn verwoede pogingen om op het minuscule Filfla te komen en doorkruist Fiji op zoek naar een vroeg gestorven prinses.
Eva Rovers bracht de mooiste en meest typerende eilandverhalen van Boudewijn Büch samen. Rond de wereld in 160 eilanden is een boek over (reis)dromen die werkelijkheid worden. Bestellen
Rond de wereld bij Kunststof TV.