Nieuws

Webinar: Slagen burgers waar politici vastlopen? 25-05-2021

Op dinsdag 25 mei vindt het eerste webinar plaats van Meer Democratie. Niesco Dubbelboer gaat in gesprek met Eva Rovers over burgerberaden. Is deze vorm van deliberatieve democratie de oplossing voor de parlemetaire democratie die kraakt in haar voegen? En zijn burgerberaden in staat om een weerbare samenleving te scheppen die klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw? Aanmelden kan hier.

Livecast: Rebels & Vrij 02-05-2021

Meer dan ooit te voren gaan mensen massaal de straat op. De doelen verschillen, maar het gevoel van noodzaak lijkt hetzelfde. Wat beweegt mensen? Hoe word je activist? Waarom nu? En hoe zit het eigenlijk met het vrije woord?
Op zondag 2 mei praat journalist Rosa Timmer in de bibliotheek van Groningen met Stella Bergsma, Ebru Umar en Eva Rovers over protest en activisme. En hoe zit het met het vrije woord? Kunnen we nog zeggen wat we willen? Moeten we soms meer onze mond houden?
Kaarten voor livestream vind je hier.

Livecast: A gift to democracy 28-04-2021

Vanaf 28 april organiseert Eva samen met Pakhuis de Zwijger een reeks livecasts over klimaatburgerberaden: "Climate Citizens' Assemblies. Learning With, From and For Europe". Wat kunnen we leren van landen zoals Ierland, Frankrijk, Polen, het VK, die via landelijke burgerberaden inwoners lieten meebeslissen over klimaatbeleid? We praten met politici, activisten, wetenschappers en inwoners uit heel Europa over de mogelijkheden, kwetsbaarheden en uitkomsten van burgerberaden. Kunnen we op deze manier inderdaad sneller tot beter klimaatbeleid komen dat de steun heeft van de samenleving?
Op 28 april vindt de eerste sessie plaat: "A gift to democracy", kunnen we met burgerberaden behalve het klimaat ook onze democratie verbeteren?
Volgende livecasts: 19 mei, 26 mei en 23 juni.

Nederland kiest: burgerberaad voor het klimaat 02-02-2021

In de aanloop naar de verkiezingen organiseert Pakhuis de Zwijger een serie verkiezingsavonden. We trappen af met een avond over burgerberaden. Samen met Ed Nijpels (voortgangsoverleg Klimaatakkoord), Agnes Mulder (CDA) en Mathijs Sienot (D'66) onderzoeken we hoe burgers kunnen bijdragen om passend klimaatbeleid te maken. Welke ambities hebben politieke partijen hiervoor in 2021-2025, en wat is er nodig om die ambities ook echt tot uitvoer te brengen? Woensdag 2 februari, 20:30. Meer info vind je hier.

Gesprek commissie Klimaat Tweede Kamer 27-01-2021

Op 27 januari ging Eva in gesprek met de commissie Economische Zaken & Klimaat van de Tweede Kamer over de vraag hoe inwoners beter betrokken kunnen worden bij de energietransitie. Het gesprek is hier terug te kijken (vanaf 1:16:50). Haar position paper is hier te vinden.

Artikel burgerberaden voor De Correspondent 15-10-2020

In een burgerberaad zoeken burgers samen naar oplossingen voor taaie politieke problemen – zoals klimaatverandering. Het kabinet onderzoekt of zo’n burgerberaad de verduurzaming van Nederland verder kan helpen. Waarom zou een burgerberaad slagen waar politici vastlopen? Lees hier het artikel dat Eva met Jelmer Mommers schreef over burgerberaden. 

Tegenlicht: Top der Onmisbaren 16-09-2020

Hoe zou Prinsjesdag eruit zien als mensen met een vitaal beroep het voor het zeggen hadden? Tegenlicht organiseerde een 'Top der Onmisbaren' en vroeg een agent, een ic-medewerker, een ouderverzorger, een vuilnismedewerker, een officier van de landmacht, een docent en een voedselpakketverstrekker hoe zijn de coronamiljoenen zouden besteden. Zij laten zien hoe goed mensen in staat zijn om samen politieke beslissingen te nemen die het hele land ten goede komen. Naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending organiseert Pakhuis de Zwijger een online Tegenlicht-Meetup: praat mee over burgerberaden en hoe gewone mensen politici kunnen helpen bij het maken van ingewikkelde, polariserende onderwerpen. 
Tegenlicht Meet-up: woensdag 16 september, 20:30 - online in Pakhuis de Zwijger (gratis)
 

 

Opinie NRC: Laat burgers politici helpen 04-07-2020

Samen met Denker des Vaderland Daan Roovers pleit Eva Rovers in een opiniestuk in NRC om burgerberaden te organiseren. Via deze vorm van deliberatieve democratie kunnen burgers politici helpen om beladen thema's op te lossen en polarisatie tegen te gaan. Ze schreven dit opiniestuk n.a.v. de bekendmaking van Macron dat hij 146 van de 149 aanbevelingen overneemt om broeikasgassen te reduceren; aanbevelingen die niet opgesteld waren door politici, maar door 150 Franse burgers die de afgelopen maanden samenkwamen in de Convention Citoyenne pour le Climat

Livecast Pakhuis de Zwijger: From Now On... 11-05-2020

From now on… We have to take citizens seriously in order to save the climate

Is the Corona crisis just a final rehearsal before the climate crisis hits, or can we still turn the tide? We can if governments tell the truth, act now and let citizens decide on climate and ecological justice, activist group Extinction Rebellion claims. Edited by Eva Rovers, they published the essay bundle "Nu het nog kan" (While we still can) to which a host of authors (like Jan Terlouw, Kate Raworth and Bahah Tarawally) contributed. In this LIVECAST Eva Rovers will reflect on the lessons from the book and we'll discuss the potential of climate citizens' assemblies with David Van Reybrouck.
Maandag 11 mei, 20:30 uur. Livecast is hier te volgen.

Interview Vrij Nederland 01-05-2020

Jessica van Geel interviewde Eva uitgebreid voor Vrij Nederland over haar werk en haar activisme. Aanleiding was het boek Nu Het Nog Kan, dat Eva met Extinction Rebellion NL maakte, maar veel andere onderwerpen kwamen ook voorbij: van burgerpanels om de democratie op te frissen en de coronacrisis als generale repetitie voor de klimaatcrisis, tot haar biografisch werk en persoonlijk leven. Het interview is hier te lezen.

VPRO Tegenlicht Meet Up: rebellen tegen reclame 29-04-2020

In 2020 wordt wereldwijd bijna 600 miljard euro uitgegeven aan reclames. Een gemiddelde Nederlander ziet meer dan 5.000 commerciële boodschappen per dag. Maar met de opmars van billboards, banners, pop-ups en online commercials groeit ook de afkeer, het bewustzijn en de tegenbeweging. Een wereldwijde voorhoede van activisten, politici, wetenschappers en juristen vecht tegen de overvloed aan reclameboodschappen, zowel online als offline. Op 29 april organiseren VPRO en Pakhuis de Zwijger een online Tegenlicht Meet-Up waar verschillende reclame-rebellen, reclamemakers en reclame-kenners spreken over - je raadt het al - reclame. Een toekomst zonder reclame, kan dat? En hoe zou die er dan uit kunnen zien?
Namens Reclame FossielVrij geeft Eva een pitch voor een verbod op fossiele reclame.
Teken hier alvast het burgerinitiatief.

Lezingen geannuleerd ivm Corona 15-03-2020

Vanwege de Corona-uitbraak zijn alle lezingen en bijeenkomsten tot 6 april helaas geannuleerd.
Een aantal lezingen wordt mogelijk verplaatst; zodra daar meer over bekend is, zal dat hier worden vermeld. 

Spoedcursus rebellie TILT Festival 14-03-2020

TILT Literatuurfestival bestaat 10 jaar en viert dat op zaterdag 14 maart met een uitbundig programma vol rebellen en dwarsdenkers.
Eva geeft deze avond een stoomcursus rebellie voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar niet precies weet hoe. Meer info en het programma vind je hier. Locatie: Theater de Vorst, Tilburg.

Lezing 'Helene Kröller-Müller' 28-02-2020

Geheel tegen de tijdgeest in, liet Helene Kröller-Müller aan het begin van de 20e eeuw zien waartoe een vrouw in staat was. Ze legde een verzameling moderne kunst aan die ongeveevaard was in Europa. Als een van de weinigen durfde zij het aan het werk van de nauwelijks bekende Vincent van Gogh te kopen. Wat dreef haar om haar leven en een groot deel van haar familiekapitaal te besteden aan toen nog onbekende moderne kunst? Eva Rovers vertelt over het leven en de drijfveren van Helene Kröller-Müller tijdens een lezing in Theater de Kik in Elst. Lees hier meer.

Een avond met Julian Barnes 17-11-2019

Met een feestelijk programma vieren we deze avond de publicatie van het nieuwe boek van Julian Barnes, ‘De man in de rode mantel’. Eva Rovers gaat met Barnes in gesprek over zijn oeuvre en schrijverschap.
Meer informatie en kaarten.

Let op! Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam. Voertaal: Engels. 

How to survive a dictatorship 09-11-2019

Slechts twee generaties geleden leefde de helft van de Europeanen onder een autoritair, en zelfs dictatoriaal regime. Tegenwoordig wanen we ons onkwetsbaar, maar zijn we dat eigenlijk wel? Hoe (on)waarschijnlijk is het dat een dictatuur ooit weer opduikt in Europa?
Dit weekend scheidt een muur De Balie in Oost en West. Drink je aangelengde wodka of chique prosecco? Beleef je het programma vanuit Oost-Europees perspectief of vanuit een Westers perspectief? Aan de vooravond van de 30ste verjaardag van de Val van de Muur duiken we samen met Evert van der ZweerdeEva RoversThomas von der Dunk, Eva Pieper en Ap Dijksterhuis in de wereld van recente Europese dictaturen, onderzoeken we hoe mensen zich staande hielden in een dictatuur en luisteren we naar een oproep tot verzet.

Het dansende denken 14-09-2019

Onder de noemer 'Het dansende denken' viert filosofiehuis Het Zoekend Hert haar tienjarig jubileum. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zal het statige pand aan de Konklijkelaan in Antwerpen omgetoverd worden tot feestelijk festival, waar meer dan 60 filosofen, schrijvers en kunstenaars een bruisend programma verzorgen,

Nieuw boek: De rebelse held 07-06-2019

Op 31 mei verschijnt Eva's nieuwe boek De rebelse held. Vlugschriften uit de wonderkamers van de wetenschap.

De rebelse held is een bundeling prikkelende brieven aan de excentrieke, bijna vergeten uitvinder, architect, futuroloog en rebelse denker Richard Buckminster Fuller – ook wel ‘de Leonardo Da Vinci van de twintigste eeuw’ genoemd. De man die meer dan een halve eeuw geleden al oplossingen bedacht voor de problemen van nu.
Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva Rovers in haar brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën. De rebelse held is een hartstochtelijke oproep om naar de wereld te kijken zoals Buckminster Fuller deed: we zijn allemaal astronauten op een het prachtige, maar kwetsbare Ruimteschip Aarde.

 

Het boek wordt gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling Ruimteschip Aarde, die Eva als gastconservator samenstelde in het Universiteitsmuseum Groningen.

Tentoonstelling: Ruimteschip Aarde 05-06-2019

In het kader van het lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen, opent in het Universiteitsmuseum Groningen de tentoonstelling Ruimteschip Aarde. Eva Rovers kreeg als gastconservator toegang tot de wonderkamers van het universiteitsmuseum. Daar koos zij de meest bijzondere voorwerpen uit om een tentoonstelling te maken, die je naar de wereld laat kijken door de ogen van een astronaut. De tentoonstelling is een reis van macro- naar de microkosmos, waarin wonderlijke historische objecten een verhaal vertellen over de rijkheid en kwetsbaarheid van de aarde. Lees in dit interview meer over de tentoonstelling.
De vormgeving is in handen van vijf jonge Groningse kunstenaars die van iedere tussenstop een spectaculair wonderkabinet maakten.
Ruimteschip Aarde is te zien van 6 juni t/m 27 oktober 2019 in het Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen.
 

Practivisme centraal op 1e editie NONF 04-11-2018

NONF is het non-fictieve zusje van het Tilburgse literaire festival Tilt: een programmareeks, startend vanuit telkens een ander non-fictie werk. Tijdens deze eerste editie staat het boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen centraal. Tijdens deze middag houdt Eva Rovers een lezing, getiteld 'Protest in de 21e eeuw: hoe radicale verhalen en wilde fantasieën de wereld kunnen veranderen' . SChrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck gaat daarna met haar in gesprek over hoe activisme in de 21e eeuw, zowel in taal als in beeld, iets kan veranderen in de wereld.

Voorafgaand aan het programma organiseert Blind Walls Gallery een tour langs betekenisvolle muren en plekken in de stad. NONF wordt georganiseerd door Tilt, in samenwerking met MotMot Gallery, Graphic Matters/Blind Walls Gallery en Electron Breda.

Zondag 4 november, 16:00 uur, Electron Breda
Entree € 10,-
Meer informatie is te vinden op de site van TILT.

 


 

BOUD op shortlist Biografieprijs 18-09-2018

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs, die toegekend wordt aan de beste Nederlandstalige Biografie. Uit de ruim 150 inzendingen werden de volgende vijf biografieen geselecteerd voor de shortlist:

  • Onno Blom: Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers (De Bezige Bij)
  • Angela Dekker en Jessica Voeten: Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Marita Mathijsen: Een bezielde schavuitJacob van Lennep (Uitgeverij Balans)
  • Eva Rovers: Het verzameld leven van Boudewijn Büch (Bert Bakker)
  • Jolande Withuis: Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)

 

Op 18 september 2018 wordt in Haarlem de winnaar bekendgemaakt. Naast een award ontvangt hij of zij ook een geldbedrag van € 15.000.

Advies Alternatieve Veiligheidsraad 19-06-2018

Als tijdelijke voorzitter van de VN-Veiligheidsraad wil Nederland klimaatverandering op de agenda zetten. Opmerkelijk, aangezien het klimaatbeleid van Nederland achterloopt bij veel andere Europese landen. Op 19 juni organiseerde Humanity House een Alternatieve Veiligheidsraad, waarin adviezen werden uitgebracht aan de Nederlandse regering over de samenhang van klimaatverandering, migratie en conflict. Eva's advies over 'Ploggers, klimatariërs en een extra zetel in de Veiligheidsraad' is net als de andere adviezen hier terug te zien.


 

Vlaamse boekpresentatie bij Zoekend Hert 10-06-2018

Op zondag 10 juni krijgt Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen een bijzondere presentatie voor het Vlaamse publiek. In het mooie filosofiehuis Het Zoekend Hert vindt om 14:30 de presentatie plaats met een lezing door Eva, waarna schrijver en politiek denker Thomas Decreus als tegenspreker zal optreden. Meer informatie vindt u op deze site van zoekend Hert of op de Facebookpagina.

Tevens zal Eva diezelfde ochtend om 11 uur in Het Zoekend Hert een lezing geven in de cyclus 'Doorheen de duisternis: het donkere denken als weg naar verlichting'. Met onze aangejaagde honger naar altijd meer, consumeren wij zo hard door het heden dat er geen toekomst meer zal zijn. Hoe te ontkomen aan dit duistere feest van overvloed? Eva gaat in op de die vraag in haar lezing 'De eendimensionale mens in opstand' en zal daarna in discussie gaan met activist, criticus en initiatiefnemer van Hart-boven-Hard Wouter Hillaert. Voor meer informatie en aanmelden, zie hier.

Te gast bij VPRO Boeken 06-05-2018

Op 6 mei is Eva te gast bij VPRO Boeken om met Carolina Lo Galbo te praten over haar nieuwe boek Practvisme. Een handboek voor heimelijke rebellen. De uitzending is hier te bekijken.
Eerder was Eva te gast bij het radioprogramma Nooit Meer Slapen; de uitzending is hier terug te luisteren

Boekpresentatie: Practivisme 24-04-2018

Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.
In een wereld waarin we slechts een tweet verwijderd lijken van een kernoorlog, waarin social media meer afstand kweken dan begrip, politici meer naar bedrijven luisteren dan naar burgers, een wereld die bedreigd wordt door vervuiling en overbevolking… in zo’n wereld is het soms lastig om niet moedeloos te worden. In dit boek bindt Eva Rovers de strijd aan met de verlammende machteloosheid die iedereen kent. Daarvoor gaat zij te rade bij filosofen, opstandige bejaarden, smartphone-demonstranten en vele anderen. Het resultaat is een helder, hoopgevend en praktisch handboek voor huiskameractivisten: onmisbaar voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar nooit precies wist hoe. Lees, en vind de rebel in jezelf.

Practivisme verschijnt bij uitgeverij Prometheus.
De boekpresentatie vindt plaats op 24 april bij Spui25.

Lezing 'Voortdurend verzet: clicktivisme' 23-04-2018

Clickticisme, #-revoluties en een opstand van de elite
Twee korte lezingen, gevolgd door een debat o.l.v. Stefan van der Poel
Studium Generale Groningen, in de serie 'Voortdurend verzet'.
Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Tickets: € 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

 
 

Clicktivisme en #-revoluties – Eva Rovers
Om een dictator af te zetten heb je niet meer nodig dan een Facebook-pagina en een Twitter-account. Zo leek het tenminste even in de euforie van de Arabische Lente, toen in een mum van tijd miljoenen mensen met hulp van social media in opstand kwamen en hun dictators ten val brachten. Maar de euforie was van korte duur. Dat geldt ook voor de vele hashtag-revoluties die om de haverklap worden uitgeroepen. Waarom heeft #blacklivesmatter wel een duurzame verandering in gang gezet, maar veel andere hashtag-revoluties niet? En dragen online petities bij aan een betere wereld? Eva Rovers vertelt over de mythes en mogelijkheden van online verzet.

Opstand van de elite – Coen Simon
Kunst en cultuur bestaan niet zonder verzet. Er moeten immers altijd weer nieuwe beelden worden gevonden voor de voortdurend verschuivende maatschappelijke verhoudingen. Eind jaren zestig zouden Aktie Tomaat en Aktie Notenkraker een eind maken aan een elitaire kunst- en theatercultuur. Nu iedereen erover mag meepraten blijkt kunst verworden tot een neoliberale behoeftebevrediging en is cultuur overgeleverd aan de populistische beeldenstorm tegen sesksime, kinderporno, racisme, fascisme en zogenaamde linkse kunst. Coen Simon pleit voor een herleving van de kunstkritiek en een opstand van de elite. Aktie Delikaat!

Nominatie Socrates Wisselbeker 27-02-2018

Het Nieuw Licht-essay 'Ik kom in opstand, dus wij zijn' is genommineerd voor de Socrates Wisselbeker. Deze prijs wordt uitgereikt door de Maand van de Filosofie en is bestemd voor de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorjaande jaar verscheen.

Brainwash-talk Opstand 24-12-2017

Tijdens het Brainwash Festival legde Eva in een minicollege uit hoe je in opstand kan komen. Haar verhaal werd opgenomen door HUMAN en is hier terug te kijken.

Lowlands-college over opstand 19-08-2017

Ook dit jaar organiseert The School of Life een filosofieprogramma op Lowlands. Onder de titel 'Wake up and smell the revolution!' geeft Eva een minicollege over opstand en de daarvoor onontbeerlijke filosofie van Albert Camus.

In een wereld waarin we slechts een tweet verwijderd lijken van een kernoorlog, waarin voedselverspilling en voedselschaarste even vanzelfsprekend zijn als racisme en seksisme, social media meer afstand dan begrip lijken te kweken, en waar boven dat alles ook nog een klimaatarmageddon dreigt… in zo’n wereld is het soms lastig om niet moedeloos te worden. Want wat kun jij in je eentje aan dat soort kolossale problemen veranderen? Nou, best veel. Cultuurgeschiedkundige Eva Rovers ontdekte dat de filosofie van Albert Camus actueler is dan ooit: onmisbaar voor iedereen die virtueel of reëel de barricaden op wil. Laat je wakker schudden en vind de rebel in jezelf!

Interview HP De Tijd 09-06-2017

In de serie 'Gesprekken met biografen' sprak Nico Hofstra met Eva Rovers over Helene Kröller-Müller, Boudewijn Buch en plannen voor de toekomst. Het interview is hier te lezen.

Bookstore Day 29-04-2017

Op 29 april wordt de eerste Independent Bookstore Day gevierd: een dag vol bijzondere optredens, gelimiteerde uitgaven en heel erg veel boeken. Eva Rovers geeft deze dag lezingen over BOUD in Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Meer informatie volgt.

Boekenweek 2017 26-03-2017

In de Boekenweek geeft Eva weer een reeks lezingen over BOUD, allemaal voorzien van ronkende rock&roll en ontroerende popnummers uit de soundtrack bij het boek:

Zondag 26 maart, 16:00 uur, Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Woensdag 29 maart, 20:00 uur, Bouwman Boeken, De Bilt

Donderdag 30 maart, 19:00 uur, Paagman, Den Haag (centrum)

Vrijdag 31 maart, 16:00 uur, De Drvkkery, Middelburg

Zondag 2 april, 14:00 uur, Bibliotheek Eindhoven, (Witte Dame)

 

Pamflet en debat over opstand 11-01-2017

In de pamflettenreeks Nieuw Licht van uitgeverij Ambo Anthos wordt nieuw licht wordt geworpen op klassieke filosofische teksten.
In januari verschijnt Ik kom in opstand, dus wij zijn. Nieuw Licht op verzet, een bevlogen essay waarin Eva Rovers zich afvraagt wat er nog over is van ‘de opstandige mens’, waarover Albert Camus schreef in De mens in opstand (1951). Sociale media kunnen weliswaar massa's op de been brengen, maar biedt de gedigitaliseerde cultuur wel echt de mogelijkheid tot verzet tegen de bestaande orde?
Op 11 januari gaat Eva Rovers in debat over haar pamflet met kunstenaar Tinkebell en cultuurfilosoof Maarten Doorman. De Rode Hoed, 20:00 uur.
Klik hier voor meer informatie over het debat.
Lees hier de voorpublicatie.

Sammeln fur die Ewigkeit getipt 27-12-2016

Sammeln für die Ewigheit wordt van harte aanbevolen door Inken Steen op Radio Bremen.

Büch-prijs en -lezing 2016 26-11-2016

De Boudewijn Büch-prijs 2016 wordt dit jaar uitgereikt aan Heske Kannegieter, organisator van diverse drukbezochte Amsterdamse boekenmarkten, voor de gedrevenheid waarmee zij al 30 jaar lang het antiquarische boek propageert.

De jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing wordt dit jaar uitgesproken door biograaf Eva Rovers. Onder de titel It’s only Rock & Roll (But I like it) en vergezeld van pick-up en platen neemt zij het publiek mee op een muzikale reis door het leven van Boudewijn Büch.

Prijsuitreiking en lezing vinden plaats in Raadhuis de Paauw in Wassenaar.  Aanvang 15:00 uur.

BOUD in de media 14-11-2016

BOUD werd met veel belangstelling ontvangen in de media. Interviews verschenen in Het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Verder was Eva Rovers te gast in de Tros Nieuwsshow, Nooit meer Slapen, De Wereld Draait Door, Tijd voor Max en VPRO's Boeken.

Boekpresentatie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch 13-11-2016

Na vijf jaar onderzoek presenteert Eva Rovers op zondag 13 november haar biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Zij kreeg exclusief inzage in het persoonlijk archief van schrijver, televisiemaker en boekpromotor Büch, wat leidde tot verrassende ontdekkingen.

Duitse vertaling 'De eeuwigheid verzameld' 20-10-2016

In oktober presenteert Athena Verlag Sammeln fur die Ewigkeit, Helene Kröller-Müller (1869-1939), de Duitse vertaling van De eeuwigheid verzameld. De vertaling werd verzorgd door Marlene Müller-Haas.

Büch-prijs en -lezing 2015 12-12-2015

Op zaterdag 12 december vindt de uitreiking plaats van de Boudewijn Büch-prijs 2015 en wordt voor de vijfde keer de Boudewijn Büch-lezing gehouden.
De Boudewijn Büch-prijs is toegekend aan Atte Jongstra (Terwispel, 1956), wiens rijke oeuvre volgens de jury  een pleidooi is voor de fantasie en een groot eerbetoon aan het antiquariaat.
De Boudewijn Büch-lustrumlezing uitgesproken door cabaretier en theatermaker Diederik van Vleuten. Net als bij zijn theaterwerk, put Van Vleuten uit het rijke archief van zijn voorouders. Deze keer wekt hij daarmee de hachelijke avonturen tot leven die zijn familie in 1879 meemaakte voor de kust van Somalië.

Zesde druk 'Eeuwigheid Verzameld' 29-05-2015

Onlangs is de zesde druk verschenen van De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek kwam uit in november 2010.

Benefietveiling groot succes 14-12-2014

Onder grote publieke belangstelling heeft de Boudewijn Büch Biografie Benefietveiling 17.000 euro opgeleverd. Hoogtepunt was de verkoop van de hilarische briefwisseling tussen Boudewijn Büch en Gerard Reve. Gelegenheidsveilingmeester Diederik van Vleuten slaagde er in alle kavels te verkopen: van bijzondere typoscripten tot de nog niet verschenen biografie en van een rondleiding door Redmond O'Hanlon door de Artis Bibliotheek tot en met de knuffels die Büch won bij Waku Waku. Klik hier voor een uitgebreid verslag.