Nieuws

Nieuw boek: Practivisme 01-05-2018

Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.
In een wereld waarin we slechts een tweet verwijderd lijken van een kernoorlog, waarin social media meer afstand kweken dan begrip, politici meer naar bedrijven luisteren dan naar burgers, een wereld die bedreigd wordt door vervuiling en overbevolking… in zo’n wereld is het soms lastig om niet moedeloos te worden. In dit boek bindt Eva Rovers de strijd aan met de verlammende machteloosheid die iedereen kent. Daarvoor gaat zij te rade bij filosofen, opstandige bejaarden, smartphone-demonstranten en vele anderen. Het resultaat is een helder, hoopgevend en vooral praktisch handboek voor huis-tuin-en-keuken activisten: onmisbaar voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar nooit precies wist hoe. Lees, en vind de rebel in jezelf.

Practivisme verschijnt in mei 2018 bij uitgeverij Prometheus.

Lowlands-college over opstand 19-08-2017

Ook dit jaar organiseert The School of Life een filosofieprogramma op Lowlands. Onder de titel 'Wake up and smell the revolution!' geeft Eva een minicollege over opstand en de daarvoor onontbeerlijke filosofie van Albert Camus.

In een wereld waarin we slechts een tweet verwijderd lijken van een kernoorlog, waarin voedselverspilling en voedselschaarste even vanzelfsprekend zijn als racisme en seksisme, social media meer afstand dan begrip lijken te kweken, en waar boven dat alles ook nog een klimaatarmageddon dreigt… in zo’n wereld is het soms lastig om niet moedeloos te worden. Want wat kun jij in je eentje aan dat soort kolossale problemen veranderen? Nou, best veel. Cultuurgeschiedkundige Eva Rovers ontdekte dat de filosofie van Albert Camus actueler is dan ooit: onmisbaar voor iedereen die virtueel of reëel de barricaden op wil. Laat je wakker schudden en vind de rebel in jezelf!

Interview HP De Tijd 09-06-2017

In de serie 'Gesprekken met biografen' sprak Nico Hofstra met Eva Rovers over Helene Kröller-Müller, Boudewijn Buch en plannen voor de toekomst. Het interview is hier te lezen.

Bookstore Day 29-04-2017

Op 29 april wordt de eerste Independent Bookstore Day gevierd: een dag vol bijzondere optredens, gelimiteerde uitgaven en heel erg veel boeken. Eva Rovers geeft deze dag lezingen over BOUD in Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Meer informatie volgt.

Boekenweek 2017 26-03-2017

In de Boekenweek geeft Eva weer een reeks lezingen over BOUD, allemaal voorzien van ronkende rock&roll en ontroerende popnummers uit de soundtrack bij het boek:

Zondag 26 maart, 16:00 uur, Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Woensdag 29 maart, 20:00 uur, Bouwman Boeken, De Bilt

Donderdag 30 maart, 19:00 uur, Paagman, Den Haag (centrum)

Vrijdag 31 maart, 16:00 uur, De Drvkkery, Middelburg

Zondag 2 april, 14:00 uur, Bibliotheek Eindhoven, (Witte Dame)

 

Pamflet en debat over opstand 11-01-2017

In de pamflettenreeks Nieuw Licht van uitgeverij Ambo Anthos wordt nieuw licht wordt geworpen op klassieke filosofische teksten.
In januari verschijnt Ik kom in opstand, dus wij zijn. Nieuw Licht op verzet, een bevlogen essay waarin Eva Rovers zich afvraagt wat er nog over is van ‘de opstandige mens’, waarover Albert Camus schreef in De mens in opstand (1951). Sociale media kunnen weliswaar massa's op de been brengen, maar biedt de gedigitaliseerde cultuur wel echt de mogelijkheid tot verzet tegen de bestaande orde?
Op 11 januari gaat Eva Rovers in debat over haar pamflet met kunstenaar Tinkebell en cultuurfilosoof Maarten Doorman. De Rode Hoed, 20:00 uur.
Klik hier voor meer informatie over het debat.
Lees hier de voorpublicatie.

Sammeln fur die Ewigkeit getipt 27-12-2016

Sammeln für die Ewigheit wordt van harte aanbevolen door Inken Steen op Radio Bremen.

Büch-prijs en -lezing 2016 26-11-2016

De Boudewijn Büch-prijs 2016 wordt dit jaar uitgereikt aan Heske Kannegieter, organisator van diverse drukbezochte Amsterdamse boekenmarkten, voor de gedrevenheid waarmee zij al 30 jaar lang het antiquarische boek propageert.

De jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing wordt dit jaar uitgesproken door biograaf Eva Rovers. Onder de titel It’s only Rock & Roll (But I like it) en vergezeld van pick-up en platen neemt zij het publiek mee op een muzikale reis door het leven van Boudewijn Büch.

Prijsuitreiking en lezing vinden plaats in Raadhuis de Paauw in Wassenaar.  Aanvang 15:00 uur.

BOUD in de media 14-11-2016

BOUD werd met veel belangstelling ontvangen in de media. Interviews verschenen in Het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Verder was Eva Rovers te gast in de Tros Nieuwsshow, Nooit meer Slapen, De Wereld Draait Door, Tijd voor Max en VPRO's Boeken.

Boekpresentatie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch 13-11-2016

Na vijf jaar onderzoek presenteert Eva Rovers op zondag 13 november haar biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Zij kreeg exclusief inzage in het persoonlijk archief van schrijver, televisiemaker en boekpromotor Büch, wat leidde tot verrassende ontdekkingen.

Duitse vertaling 'De eeuwigheid verzameld' 20-10-2016

In oktober presenteert Athena Verlag Sammeln fur die Ewigkeit, Helene Kröller-Müller (1869-1939), de Duitse vertaling van De eeuwigheid verzameld. De vertaling werd verzorgd door Marlene Müller-Haas.

Büch-prijs en -lezing 2015 12-12-2015

Op zaterdag 12 december vindt de uitreiking plaats van de Boudewijn Büch-prijs 2015 en wordt voor de vijfde keer de Boudewijn Büch-lezing gehouden.
De Boudewijn Büch-prijs is toegekend aan Atte Jongstra (Terwispel, 1956), wiens rijke oeuvre volgens de jury  een pleidooi is voor de fantasie en een groot eerbetoon aan het antiquariaat.
De Boudewijn Büch-lustrumlezing uitgesproken door cabaretier en theatermaker Diederik van Vleuten. Net als bij zijn theaterwerk, put Van Vleuten uit het rijke archief van zijn voorouders. Deze keer wekt hij daarmee de hachelijke avonturen tot leven die zijn familie in 1879 meemaakte voor de kust van Somalië.

Zesde druk 'Eeuwigheid Verzameld' 29-05-2015

Onlangs is de zesde druk verschenen van De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek kwam uit in november 2010.

Benefietveiling groot succes 14-12-2014

Onder grote publieke belangstelling heeft de Boudewijn Büch Biografie Benefietveiling 17.000 euro opgeleverd. Hoogtepunt was de verkoop van de hilarische briefwisseling tussen Boudewijn Büch en Gerard Reve. Gelegenheidsveilingmeester Diederik van Vleuten slaagde er in alle kavels te verkopen: van bijzondere typoscripten tot de nog niet verschenen biografie en van een rondleiding door Redmond O'Hanlon door de Artis Bibliotheek tot en met de knuffels die Büch won bij Waku Waku. Klik hier voor een uitgebreid verslag.